/ iStock/Getty Images
Предаването на вируса от безсимптомни заразени е „въпрос с много неизвестни”, заявиха от Световната здравна организация.

Колко души могат да бъдат заразени от човек, който е носител на коронавируса, но не проявява никакви симптоми? Това е въпрос, чийто отговор все още не знаем, уточниха от Световната здравна организация.

Имунитетът на жените реагира по-активно на новия коронавирус

Д-р Мария Ван Керхове заяви, че изглежда "много рядко" асимптомните хора да предадат болестта. Но тя побърза да подчертае, че това наблюдение се основава на сравнително ограничен брой изследвания.

Данните до момента сочат, че хората със симптоми са най-заразни, но болестта може да се предаде и преди те да се развият. Не е известно колко от хората, тествани положително, но не проявяващи симптоми, продължават да заразяват другите.

Лекар: Човек с добра имунна система може да не разбере, че има коронавирус (ВИДЕО)

Д-р Керхове заяви, че доказателствата, които е обсъждала, идват от страни, които са извършили "подробно проследяване на контактите и на безсимптомните".

Разглеждайки изследвания на клъстери от инфекции от различни страни, тя заяви, че там, където са проследени асимптомни заразени "много рядко" се откриват вторични инфекции сред техните контакти.

Шест разновидности на новия коронавирус се разпространяват по света, установиха учени

Липсата на отговор на въпроса колко потенциално заразни са безсимптомните носители на коронавируса подчертава важността на мерките за блокиране при „масово намаляване на броя на заразените хора“, заяви проф. Лиам Смит, епидемиолог от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Директорът на програмата за спешни случаи в областта на здравеопазването в СЗО - д-р Майкъл Райън, заяви, че е "абсолютно убеден" в предаването на вируса от безсимптомни хора, „въпросът е колко души могат да заразят и за какъв период от време".
БГНЕС