Празненствата в Прищина продължиха цяла нощ
Празненствата в Прищина продължиха цяла нощ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова - пратеник на Дарик в Прищина
Съветът за сигурност на ООН проведе спешно заседание по искане на Сърбия и Русия, за да обсъди независимостта на Косово. Москва се опита да блокира независимостта, тъй като подкрепя близкия си съюзник Сърбия. В същото време обаче страни като САЩ, Великобритания и Франция обявиха, че ще признаят новата държава веднага. В Прищина сега е спокойно, след като празненствата продължиха през цялата нощ.

Със стрелба във въздуха, фойерверки, музика и танци по улиците етническите албанци отбелязаха независимостта си. Тя стана факт след извънредно заседание на парламента, одобряване на Декларацията за независимост и обещание, че новата държава ще спазва правата на всички малцинства. Косово вече има и държавен флаг, който е заимствал елементи от знамето на ЕС.

В Прищина сега е спокойно, снощи нямаше размирици или напрежение. Въпреки многото фойерверки и стрелба с оръжие, няма ранени. Градът се връща към нормалния си ритъм на живот, а площадът, където снощи бяха тържествата, вече е почистен. Местните телевизии почти не обръщат внимание на новината за избухнала граната в Косовска Митровица вчера. Те продължават да повтарят моменти от вчерашното парламентарно заседание, както и от антикосовската демонстрация в Белград.

Все още не е ясно с какво ще се занимават днес парламентът, президентът и премиерът на Косово. Пред тях обаче има много задачи, като най-тежката е може би да убедят сърбите, живеещи в Косово, че страната е добро място за тях.