Правителството на Пакистан даде ултиматум на Червената джамия
Правителството на Пакистан даде ултиматум на Червената джамия / снимка: BGNES

Пакистанското правителство е поставило на ислямистите от Червената джамия в Исламабад ултиматум да се предадат до 11 ч местно време /6 часа по Гринуич/, предадоха световните агенции.

По нови данни 16 са жертвите на сблъсъците между ислямистите от джамията и обсадилите я пакистански сили за сигурност. Сутринта отново имаше престрелка, която отне живота на един ислямистки студент. Сто и четиридесет души са ранени в сблъсъците, продължаващи втори ден.

Първите престрелки избухнаха във вторник сутринта, когато обучаващи се в джамията ученици, въоръжени с дървени прътове, се опитаха да попречат на пакистански полицаи да я обградят, припомня Франс прес.

Сега Червената джамия е обсадена от стотици пакистански полицаи и войници, а властите установиха комендантски час около нея и обявиха, че ще стрелят по всяко едно въоръжено лице в района й. Един от духовниците от Червената джамия обяви, че ислямистите в нея са готови да се предадат, ако властите не започнат операция срещу тях.

Червената джамия в Исламабад е известна като проталибанска джамия. Смята се, че ръководещите я духовници са организирали кампания в талибански стил срещу порока и са отвличали жени, за които твърдят, че са проститутки. На 23 юни тази година обучаващи се в джамията младежи отвлякоха за кратко 7 китайци в рамките на кампанията срещу порока. След този инцидент пакистанските власти бяха подложени на силен натиск от много страни да си възвърнат контрола върху този храм.