Познат на Литвиненко стана жертва на покушение в САЩ
Познат на Литвиненко стана жертва на покушение в САЩ / netinfo

Покушението срещу бившия ръководител на Комисията по разузнаването на Сената на САЩ и настоящ вицепрезидент на компанията „Нешънъл стретъджиз” (National Strategies Inc.) Пол Джоял, който се е познавал с бившия руски шпионин Александър

Литвиненко, може би е "улично престъпление", предаде РИА Новости.

Засега полицията разполага единствено с доказателства, че престъплението е в категорията други произшествия, станали на фона на засилващата се престъпност в района на Вашингтон, съобщи телевизионният канал Ем Ес Ен Би Си.

Представител на местната полиция, цитиран от РИА Новости, съобщи, че инцидентът е станал в 19:30 часа местно време в четвъртък (1 март). По информация на Ем Ес Ен Би Си покушението е извършено в Аделфи на около 16 км от американската столица. Полицията разполага с показания на свидетели, които са видели как двама души, които стреляли по Джоял, напускат местопрестъплението.

Според местните средства за масова информация към разследването се е включило и ФБР. По принцип ФБР не участва в разследвания на "улични" престъпления, отбелязва РИА Новости.

Както стана известно, около час и половина преди покушението Джоял е бил във Вашингтон и се е срещнал в Музея на шпионажа със свой познат - бившия генерал от КГБ Олег Калугин, който живее в САЩ. Телевизионният канал Ен Би Си отбелязва, че

веднага, след като бил ранен, Джоял е помолил жена си незабавно да се обади на Калугин. Полицията е запозната с позицията на пострадалия по въпроса за смъртта на Литвиненко, но "досега няма никакви доказателства, че стрелбата е нещо друго, освен пример за нарастващата престъпност в предградията на Вашингтон", съобщи Ен Би Си.

Телевизията припомни, че миналата седмица в телевизионното предаване Дейтлайн (Dateline) Джоял, който се е познавал с Литвиненко, заяви, че в смъртта на бившия руски агент вероятно са замесени руските власти.

Ен Би Си определи като "странен поврат" факта, че друг участник в същото предаване - репортерът от лондонския вестник "Таймс" Даниел Макгрори - почина внезапно на 54-годишна възраст пет дни преди излъчването на записаното предаване.