/ iStock
Прокурор в Истанбул повдигна обвинения на 47 души, сред които лекари и медицински сестри, за неподходящо лечение на бебета заради печалба, причинявайки смъртта на най-малко 10 новородени, предаде агенция Ройтерс. Това е един от най-големите скандали в турското здравеопазване през последните години, отбелязва агенцията.

Министерството на здравеопазването затвори девет частни болници в рамките на разследването, като се смята, че отговорност по случая носят общо 19 здравни институции, става ясно от обвинителния акт.

Заподозрените са обвинени в създаване на престъпна група, която е изпращала новородени бебета в определени частни болници и е получавала плащания от турския орган за социално осигуряване за неподходящо, а понякога и неприложено, лечение, се казва в обвинителния акт, с който Ройтерс разполага.

Основната опозиционна сила – Народнорепубликанската партия, поиска парламентарно разследване на случая и призова за отстраняване на здравния министър Кемал Мемисоглу. Министърът каза, че проверките на министерството в болниците вече ще бъдат извършвани „по-строго от всякога".

Двама от заподозрените са работели за телефонната линия за спешни случаи. Те са търсели бебета, които да бъдат изпращани в конкретни болници за интензивно лечение, според обвинителния акт от 1399 страници, внесен в съда на Истанбул миналата седмица.

След това бебета са били подлагани на неподходящо лечение, имало е случаи, в които предназначените за тях лекарства са били продавани на други, а някои са починали в резултат на вътрешболнични инфекции, посочва Ройтерс.

Целта на престъпната група е била да извлече печалба.

Заподозрените, сред които са двама лекари и 11 сестри, отричат обвиненията и казват, че не са изпращали преднамерено бебета в конкретни болници, както и че новородените са получили необходимото лечение.

Обвиненията срещу заподозрените включват създаване на организирана престъпна група, измама, фалшифициране на документи и убийство по непредпазливост.

Някои ответници може да получат присъди от 589 години затвор, ако бъдат признати за виновни, отбелязва Ройтерс.

В предварителния арест се намират 22 заподозрени в очакване на процеса.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Георгиева/БТА