Португалският институт Камоеш ще отпуска стипендии за българи
Португалският институт Камоеш ще отпуска стипендии за българи / netinfo

17-месечни учебни стипендии за изучаване на португалски език ще се отпускат всяка година на български студенти и преподаватели. Това предвижда подписаната в Лисабон програма за изпълнението на културната спогодба между България и Португалия в рамките на официалното посещение на премиера Сергей Станишев.

Документът, който урежда сътрудничеството между двете страни в сферата на образованието, науката, културата и изкуството е за период до 2010 година. Той беше подписан с Института „Камоеш”, който всяка година ще отпуска стипендии на български студенти, преподаватели и изследователи – 17-месечни учебни стипендии. Предвижда се за същия период португалски студенти да могат да изучават български език у нас.

Приемащата страна ще поема разходите за престоя и медицинското обслужване на стипендиантите. По-късно днес, в последния ден от официалната си визита в Португалия, българският премиер Сергей Станишев ще се срещне с португалския си колега Жозе Сократиш и с президента на Републиката Анибал Каваку Силва.