/ iStock/Getty Images
Полша ще изпрати още 500 войници, за да подсили охраната на границата с Беларус заради нарастващия миграционен натиск.

"Ние си имаме работа с добре организирани действия, ръководени от Минск и Москва", каза днес на пресконференция полският министър-председател Матеуш Моравецки. "Ще защитаваме границата на Полша с пълна решителност", добави той.

Вътрешният министър Мариуш Камински каза, че тази седмица на границата ще бъдат изпратени допълнителни 500 войници и осем специализирани автомобила.

Моравецки все пак отбеляза, че ще бъде оказана помощ на достигналите полска територия мигранти, които имат нужда от медицински грижи.
По думите му тримата мигранти, открити мъртви вчера близо до беларуската граница, са умрели от хипотермия и изтощение.

Моравецки и Камински казаха, че имат информация, че мигранти от Близкия изток и Африка плащат големи суми в Беларус - около 2500 долара, за "илюзията" да бъдат прехвърлени към Германия, но после са оставяни от беларуските войници в горите и блатата по границата с Полша.

Те заявиха, че беларуските власти са въвели безвизово пътуване от някои близкоизточни държави, които имат "миграционен потенциал", за да докарват мигранти и да ги насочват към Полша и Литва.

Полша и Литва поставят огради с бодлива тел по границите си с Беларус, засилиха патрулите и въведоха временно извънредно положение в граничните райони, за да спрат незаконната миграция.

Моравецки посочи също така, че Полша планира в близките 7-8 дни да вземе решение за удължаване на извънредното положение по беларуската граница.
БТА