Полицията в Италия откри балканска следа в схема за източване на ДДС
Полицията в Италия откри балканска следа в схема за източване на ДДС / снимка: БГНЕС

Финансовата полиция в Арецо предприе мащабна операция срещу италианската телекомуникационна компания ЕУТЕЛИА и нейните филиали, съобщава вестник "Национе", цитиран от БТА. Полицията предполага, че в случая са замесени и лица от България или Румъния. ЕУТЕЛИА заема четвърто място в сектора на фиксираната телефония в Италия с около 3 хиляди души персонал. Собственост е на фамилията Ланди.

Операцията е започнала в сряда и продължава с обиски в Рим, Милано и Арецо. Претърсват се не само работни помещения, но и самолети от въздушния парк на компанията и частни жилища, се посочва в информацията. Разследват се предполагаеми финансови измами, включващи фалшификация на баланси и източване на ДДС в размер на най-малко 41 милиона евро.

Посредством фалшиви фактури са осчетоводявани неправомерни разходи и са прехвърляни на фирми, регистрирани в зони с данъчни облекчения като Швейцария и Сан Марино. Изплащането на ДДС е ставало по занижени проценти по схемата на триъгълни данъчни операции с чужбина.

В ЕС данък добавена стойност се плаща само от крайния потребител, затова е достатъчно е да се регистрира фирма с нищожен капитал и да се използват телефонните кодове 899, 166 и 178. При обаждане от Италия отговаря български или румънски телефонен пост, но на италиански език, като по този начин са се укривали доходи, подлежащи на данъчно облагане, пише "Национе".