Поискаха първи присъди по делото на Брендо
Поискаха първи присъди по делото на Брендо / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата в Милано поиска максималните петгодишни присъди за трима
от групата „Кокаинови крале", информират БНТ и "24 часа".

Подсъдимите поискаха предоговаряне. Постигането на споразумение е ключово за процеса, тъй като част от подсъдимите на практика признават вината си.

Съдията даде срок до 22 май, в който обвинението и защитата трябва да се споразумеят за размера на наказанието. За останалите десет души от групата, за чийто лидер е сочен Евелин Банев - Брендо, процесът продължава.

Единственият подсъдим до момента, дал показания пред съда, е Захари Марков, известен в Италия, Холандия и Венецуела с прозвищата Марко и Марчето. Той е ключов обвиняем по делото, защото от него започва самото разследване на аферата „Кокаинови крале".

През 2007 година на летищата в Рим, Милано и Амстердам са арестувани групи от т. нар. мулета с капсули кокаин в стомасите им. Криминалистите проследяват контактите им и стигат до Марков, който по това време е във Венецуела, откъдето са тръгнали и мулетата към Европа.

По-късно разследващите засичат и контакти между Марков и Евелин Банев. Пред съда обаче Марков твърди, че не той, а приятелката му по това време Елена Цанкова е замесена в кокаиновия трафик.

„Тази жена не присъства в делото. Марков е имал интимни отношения с нея, живели са заедно в Амстердам и Венецуела. Той обясни пред съда, че именно тя е говорила по телефона за наркотици и кокаин в негово присъствие, а не той. След това тя обвинява него, за да спаси себе си. В съда дори установихме, че част от телефонните разговори са водени по време, през което той е бил извън Венецуела и следващият път ще видим експертизата за тях", разказа адвокатът Луиджи Шала.

Според Шала, който е един от най-известните и опитни защитници в Италия, именно отсъствието на Цанкова като обвиняема по делото е слабото място на обвинението.

„Не мога да отрека, че обвинението има един силен коз. Ако съдът приеме, че Марков не е провеждал тези разговори, а ги е водила Цанкова, тогава прокурорът ще каже, че той е бил свидетел. Значи или е прикривал Цанкова, или е неин съучастник", казва още адвокат Шала.

Фамилия Мелато от Падова са другите ключови подсъдими. Обвинението сочи тях за хората на Брендо в Хърватия. Оттам бащата и синът осигурявали кораби и фалшиви документи, наемали хора. Така подсигурявали трафика на тонове кокаин от Латинска Америка към Европа. Според обвинението Евелин Банев - Брендо е най-високото ниво в пирамидата на трафика.

Утре изтича двумесечният срок, в който по закон делото „Кокаинови крале" трябва да приключи с присъди. Подсъдимите обаче са 13 и съдията има възможност да се възпозва от привилегията да удължи гледането на сложния процес с още 2 месеца.

Защитата няма право повече на никакви искания за събиране на нови документи по делото. Адвокатите на Брендо са категорични, че той няма да говори пред съда.