Почти половината американски домакинства притежават огнестрелно оръжие
Почти половината американски домакинства притежават огнестрелно оръжие / netinfo
В САЩ, при 300 милиона жители, има най-малко 200 милиона огнестрелни оръжия в обръщение, съобщи Франс прес във връзка с днешното решение на Върховния съд на страната. Около 45 на сто от американските домакинства притежават поне едно.

През 2006 г. американски компании са произвели 1,5 милиона карабини, 1 милиона пистолета, 714 000 пушки и 382 000 револвери. Едва 367 000 от тези оръжия са били са изнесени, гласят най-новите данни на федералната Служба за контрол върху алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия.

От 1994 г. федерален закон изисква от търговците да проверяват всеки, който иска да се сдобие с оръжие. Този закон забранява продажбата на оръжие на осъждани, наркомани, извършители на домашно насилие и хора, страдащи от психически заболявания.

Законите във всеки щат в САЩ са различни. Някои, но не всички, забраняват продажбата на оръжие на непълнолетни или изискват т. нар. "период за размисъл", за да се избегне купуването на оръжие под влиянието на емоции. Други изискват специално обучение или включване в регистър преди да позволят носенето на лично оръжие.