Почти 36 милиона души по света живеят в робство
Почти 36 милиона души по света живеят в робство / Thinkstock/Getty Images

Почти 36 милиона души по света живеят в робство, а държавите, в които робството е най-разпространено, са Мавритания, Узбекистан, Хаити, Катар и Индия. Това показва доклад за правата на човека, цитиран от Ройтерс.

Според индекса за робството по света за 2014 г., изготвен от работещата в Австралия правозащитна организация Walk Free Foundation, България е на 73-о място от общо 167 страни. Това е вторият годишен доклад на организацията. Той сочи, че в глобален план броят на хората, живеещи в робство, е нараснал на 35,8 милиона души в сравнение с 29,8 милиона през миналата година. Това според организацията се дължи на подобряване на събирането на данни и откриване на случаи на робство в райони, където то не е било откривано преди това.

За втора година Индия е на първо място по брой на роби: индексът сочи, че 14,3 милиона души от 1,25-милиардното население е подложено на различни форми на робство - от проституция до принудителен труд. На втора позиция е Китай с 3,2 милиона, следван от Пакистан с 2,1 милиона, Узбекистан с 1,2 милиона, Русия с 1,05 милиона, Нигерия с 834 000, Демократична република Конго със 762 900, Индонезия със 714 000, Бангладеш с 680 900 и Тайланд с 475 300. От тези десет държави са 71 процента от робите по света.

Мавритания отново е държавата, в която робството е най-широко разпространено като процент от населението. След нея се нареждат Узбекистан, Хаити и Катар, който ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г.

За първи път индексът оценява държавите според действията им в отговор на робството. Най-големи усилия в това отношение според правозащитната организация полага Холандия, следвана от Швеция, САЩ, Австралия, Швейцария, Ирландия, Норвегия, Великобритания, Грузия и Австрия. Като най-слабо се определя представянето на Северна Корея, Иран, Сирия, Еритрея, Централноафриканската република, Либия, Екваториална Гвинея, Узбекистан, Република Конго и Ирак.

Източник: БТА