Спенсър Силвър изобретява лепилото, използвано за популярните лепящи листчета
Спенсър Силвър изобретява лепилото, използвано за популярните лепящи листчета / iStock/Getty Images
Спенсър Силвър, изобретателят на лепилото, използвано за един от най-известните продукти на корпорация 3M - лепящите листчета, почина на 80-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Той е починал на 8 май в дома си. Спенсър Силвър работи в лаборатория на компанията през 1968 г., когато открива уникална адезивна формула. Тя позволява бележки лесно да се прикрепят към повърхности, да се отстраняват и да се залепват отново, без да оставят следи като други лепила.

В продължение на няколко години Спенсър Силвър търси практическо приложение на лепилото, наричайки го "решение, което чака проблем за разрешаване". През 1974 г. колегата му Арт Фрай излиза с идеята да използва лепилото, за да предотврати падането на хартиените отметки от книгата му с църковни песни.

Самозалепващите листчета, първоначално предлагани под друго име, се появяват на пазара през 1977 г. Популярността им обаче идва през 1980 г., когато се сдобиват със сегашното си наименование. Понастоящем те са един от най-продаваните потребителски продукти на корпорация 3M.

Спенсър Силвър се пенсионира като корпоративен учен през 1996 г. За времето си в 3M той има 37 патента. Носител е на редица отличия, сред които наградата на Американското химическо общество за творческо изобретение през 1998 г.
БТА