/ iStock/Getty Images
Британският режисьор Питър Брук почина на 97 години. Сред неговите епохални постижения са деветчасовият спектакъл „Махабхарата“, умелото режисиране на Лорънс Оливие и Джон Гилгуд, поставянето на Шекспир, когато е едва на 20-годишна възраст, и още неизброими спектакли и публикации, съобщава вестник „Гардиън“.

Брук предефинира начина, по който мислим за театъра. Той е сред най-влиятелните театрални режисьори на 20 век, преоткриващ изкуството, свеждайки го до най-основните и мощни елементи на драмата.

Почти мистична фигура, често споменавана наравно с Константин Станиславски, който направи революция с метода си за изграждането и пресъздаването на образи в актьорското майсторство, Брук продължи да работи и предизвиква публиката и в последните си години. 

Най-известен със своя шедьовър от 1985 г. „Махабхарата“, деветчасова версия на хиндуиския епос, той живее в Париж от началото на 70-те години, където създава Международния център за театрални изследвания в стара музикална зала. 

Брук прави своя професионален режисьорски дебют едва на 17 години и е определян като изключителен талант от самото начало.

„Мога да взема всяко празно място и да го нарека гола сцена. Човек минава през празно пространство, докато някой друг го гледа, и това е всичко, което е необходимо за едно театрално действие...", пише той

За мнозина изумителната постановка на Брук „Сън в лятна нощ“, представление гостувало и у нас, е повратна точка в историята на световния театър.

Неговите проекти са известни със своето разнообразие, като Брук е пионер в онова, което той нарича „богато на цветове“, за разлика от „сляп за цветовете“, кастинг.
Питър Брук  вдъхновява актрисата Хелън Мирън да изостави процъфтяващата си кино кариера, за да се присъедини към неговата зараждаща се експериментална компания в Париж.
БТА