По-висока терористична заплаха за САЩ заради Конгреса
По-висока терористична заплаха за САЩ заради Конгреса / netinfo

Съединените щати са изложени на по-голяма опасност от терористична атака заради отказа на Конгреса да продължи действието на закона, който разрешава на администрацията да следи телефонни обаждания в чужбина и имейли, които преминават през страната, заяви президентът Джордж Буш.

Буш и вицепрезидентът Дик Чейни обсъдиха патовата ситуация по въпроса заедно с републиканските лидери в Конгреса на среща в Овалния кабинет в Белия дом. Президентът разкритикува доминирания от демократите законодателен орган, за това че е излязъл в 12-дневна ваканция, без да продължи действието на закона, което изтича в полунощ.

"Американските граждани трябва ясно да разберат, че все още съществува заплаха за нашата родина. Все още има враг, който би желал да ни навреди", предупреди Буш и призова Конгреса да продължи действието на закона възможно най-скоро след края на ваканцията.

Президентът се аргументира, че в противен случай разузнавателните агенции няма да разполагат с необходимите им средства. Демократите обвиниха Буш, че изкуствено създава атмосфера на страх, след като той и без това има правомощия да разпореди прехващане на комуникациите между терористи.