Плевнелиев: Папа Йоан Павел II беше символ за всички нас
Плевнелиев: Папа Йоан Павел II беше символ за всички нас / снимка: БГНЕС

Държавният глава Росен Плевнелиев присъства на церемонията за канонизирането на Блажените папи Йоан XXIII и Йоан Павел II за светци, която се състоя във Ватикана и беше отслужена от Главата на Римокатолическата църква папа Франциск.

Българският президентът определи деня на церемонията като специален ден за вярващите по света и особено за българите, защото и двамата светци имат силна връзка с България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Днешният ден е празник на духовността и на човешката вяра. Нека винаги да помним, че единият от тях е наричан от много вярващи „българският папа”, заяви държавният глава пред български медии във Ватикана.

Росен Плевнелиев припомни, че папа Йоан XXIII има близо 10 години служение в България. „Той обичаше България и нека никога да не забравяме неговите думи, че на неговия прозорец, където и да е той, винаги ще има една запалена свещ за българите”, каза държавният глава. През 1925 г. папа Пий XI го определя за апостолически пратеник в България, като впоследствие му дава епископски сан.

„Послушание и мир” е девизът на божия служител. По време на престоя си в България до 1934 г. той посещава католическите общности в страната ни и насърчава изграждането на отношение на уважение с другите християнски общности. След земетресението в България през 1928 г. развива активна благотворителна дейност, се посочва в специално издадената от Светия престол по повод церемонията книжка. Делото на Йоан XXIII ще се помни и с приноса му за спасяването на много евреи през Втората световна война.

Президентът призова да се помни делото на папа Йоан Павел II, който има съществен принос за изчистване на името на България във връзка с обвиненията към страната ни за атентата срещу него и предостави църквата „Св. Викентий и Анастасий” в Рим на българската духовна общност за извършване на православно богослужение.

Папа Йоан Павел II е символ на правилното отношение към комунизма като такъв, но и към всички изкривявания в световната история, независимо дали става дума за фашизъм, за комунизъм. Светът не е намерил по-добро от демокрацията и ние трябва да си даваме сметка, че демокрацията е рядкост и трябва да бъде пазена. Папа Йоан Павел II беше символ за всички нас, защото той разказваше от първо лице историята на комунизма, за да не го забравяме и да го познаваме”, заяви Росен Плевнелиев.

„За съжаление историята има склонност да се повтаря, ако не сме достатъчно умни, за да я предаваме на следващите поколения. Много символично е, че един такъв човек, който има тази история, който познава много добре и комунизма, и фашизма, и всичко, което ние преживяхме през XX век в Европа, беше канонизиран за светец. Дано покрай него следващите поколения да познават истината, историята, и да пазят делото на светите Йоан XXIII и Йоан Павел II”, каза още президентът.

По време на церемонията във Ватикана държавният глава се срещна с президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, с председателя на Европейската комисия Жозе Барозо, с президента на Унгария Янош Адер, с полския президент Бронислав Коморовски и с министър-председателя Доналд Туск, които бяха сред гостите на събитието. Свидетели на церемонията бяха над 90 чуждестранни делегации, държавни и правителствени ръководители от цял свят, както и хиляди поклонници на площад „Свети Петър”, сред които бяха и много българи. България беше представлявана и от посланиците на страната ни в Рим Марин Райков и в Светия престол проф. Кирил Топалов.