Пленените в Киев милиционери са освободени и настанени в болница
Пленените в Киев милиционери са освободени и настанени в болница / снимка: Guliver/Getty Images

Двамата милиционери, пленени вчера в украинската столица, са освободени, се казва в съобщение на вътрешния министър Виталий Захарченко, цитирано от ИТАР-ТАСС. Те са били измъчвани и сега са настанени в болница.

Вчера вечерта в района на Площада на независимостта са били нападнати трима служители на реда. На единия е нанесен удар с нож и той е в болница в тежко състояние. Според вътрешното министерство нападението е извършено от т.нар охрана на Майдана, която е държала милиционерите в сградата на киевската администрация. За освобождаване на двамата милиционери помогнали,включвайки се в преговорите, някои от митингуващите и посланици на чужди държави. Министърът благодари на всички тях.

Захарченко каза, че безопасността на мирно протестиращите ще бъде гарантирана, но предупреди, че тези, които остават на централния площад и в завзетите сгради, ще бъдат смятани за членове на екстремистки групировки. Ако възникне опасност и радикалите минат към активни действия, министерството ще бъде принудено да използва сила, каза министърът, отбелязва БТА

Захарченко призова лидерите на опозицията, ако наистина са патриоти и искат да запазят украинската държава, да проявят политическа зрялост и мъдрост. „Това не е игра на война, тук има реални жертви, живи горят милиционери, екстремисти отстрелват хора. Те се крият зад гърбовете на децата и жените. На тях им е необходим хаос. Върху кръв не може да се изгради здрава държава”, заяви министърът.