Плановете на САЩ за ПРО принуждават Русия към адекватни мерки
Плановете на САЩ за ПРО принуждават Русия към адекватни мерки / снимкa: БГНЕС

Плановете за разполагане на трети позиционен район на противоракетната отбрана на САЩ в Полша и Чехия принуждават Русия да предприеме адекватни мерки, заяви руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, цитиран отБГНЕС.

„Тези действия предизвикват тревога и принуждават Русия да предприеме адекватни мерки за неутрализацията на възникващите заплахи в близост до своите западни граници“, каза той след преговорите със своя турски колега Мехмет Гьонюл, които се състояха в Анкара.

В интервю за вестник „Время новостей“ председателят на полския сенат Богдан Борусевич заяви, че руските изказвания „няма да повлияят на решенията, които вземаме относно ПРО“. „Всичко зависи от отношенията между САЩ и Русия. Полша каза своята дума – ние гласувахме „за“. И в последно време в Полша не е имало промяна по този въпрос. Ние внимателно обсъждаме руските изявления по този въпрос, те не ни удовлетворяват, по-скоро са причина за безпокойство. Но тези изявления няма да повлияят на решенията, които вземаме“, заяви полският политик.

Някои руски военни експерти смятат, че със смяната на администрацията във Вашингтон плановете на САЩ за разполагането на ПРО в Европа могат да се променят. Но от своя страна, старши научният сътрудник към Центъра за международна сигурност на Института за световна икономика и международни отношения на РАН Владимир Евсеев заяви за Интерфакс, че едва ли смяната на американската администрация съществено ще промени ситуацията. „Плановете на Вашингтон за разполагането на елементи на ПРО в Европа или ще бъдат отложени или спрени, но да се разчита, че въпросът ще бъде окончателно приключен, би било много оптимистично“, каза той, добавяйки, че е необходимо да се говори не за спиране на американската система ПРО в Европа, която при всички положения ще бъде разположена, а затова как да направим този въпрос най-малко болезнен за Русия.

САЩ възнамеряват да разположат на територията на Полша 10 ракети-прихващачи и радар в Чехия като част от своята ПРО. Вашингтон твърди, че те ще защитават него и съюзниците му от предполагаема ракетна заплаха от Иран. Русия заявява, че Иран не разполага с технология за създаването на междуконтинентални балистични ракети. Москва вижда в разполагането на ПРО в близост до своите граници сериозна заплаха за своята национална сигурност, тъй като Вашингтон може да сдържа нейния ракетен потенциал, който е в основата на баланса на силите.