Пирати завзеха германски кораб, може би има българин в екипажа
Пирати завзеха германски кораб, може би има българин в екипажа / снимка: Reuters, архив

Сомалийски пирати са завзели вчера плаващия под флага на Антигуа и Барбуда германски товарен кораб „Магелан стар". Екипажът, в който вероятно има и един българин, се е укрил в специално помещение, съобщава на своя сайт руското специализирано издание „Морски бюлетин", посочва БТА.

Тази нощ моряците са очаквали помощ от международните военноморски сили в района. Повече подробности не са известни.

Към края на юли екипажът на контейнеровоза се е състоял от 11 души - българин, поляк, украинец, двама руснаци и шестима филипинци.

В момента в пиратски плен са 15 българи на танкерът „Панега". „Панега" е малък танкер с водоизместимост 5848 тона. Той беше нападнат на 11 май на около 100 мили източно от йеменското пристанище Аден, докато плаваше към Пакистан, за да бъде нарязан за скрап. Корабът беше атакуван, докато плаваше под конвой от военни кораби на страни от Европейския съюз и САЩ. Според информациите здравословното състояние на моряците е относително добро.

Преди това пиратите държаха други два плавателни съда с българи в екипажите си. На 28 декември м.г. пирати отвлякоха танкер „Сейнт Джеймс Парк", на който имаше петима българи. Корабът беше освободен на 14 май след плащането на откуп, чиято стойност не е известна. През юни сомалийците освободиха и друг кораб, в чийто екипаж имаше българи - похитеният на 1 януари 2010 г. автомобиловоз „Ейшън Глори".