Петима задържани в Брюксел за съпричастност с атентатите в Париж
Петима задържани в Брюксел за съпричастност с атентатите в Париж / снимка: БГНЕС, архив

Петима са задържаните при снощната полицейска операция в квартал "Моленбек" в Брюксел, съобщи кметът на района Франсоаз Шепманс. По нейните думи задържаните са участници в терористична "клетка".

Снощи вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон заяви, че лично се заема с въвеждането на ред в "Моленбек", известен от години като гнездо на терористи и престъпност. Темата е особено чувствителна в Белгия, тъй като от години е обществена тайна, че властите избягват да се намесват в живота на квартала, населен главно с араби.

Следствието, свързано с предотвратената атака във влак Талис по линията Амстердам-Брюксел-Париж през август установи, че нападателят е нощувал в "Моленбек", преди да предприеме действията си. В същия квартал бе наел жилище и атентаторът срещу Еврейския музей в Брюксел през май миналата година - първия удар на "Ислямска държава" в Европа. От "Моленбек" произхождат и мнозина белгийски джихадисти, заминали за Сирия.

Ямбон съобщи тази сутрин, че заминава за Париж за среща със своя френски колега Бернар Казньов. Двамата ще обсъдят въпроси, свързани с граничния контрол между Белгия и Франция.

Източник: БТА