Петима европейци са станали жертва на нападение в Етиопия
Петима европейци са станали жертва на нападение в Етиопия / снимка: БГНЕС, архив

Двама германци, двама унгарци и един австриец са убити от въоръжени мъже в северната част от Етиопия. Двама германци и двама етиопци пък са отвлечени, съобщи говорител на етиопското правителство, цитиран от Ройтерс. Берекет Симон каза още, че при нападението срещу чужди туристи, извършено във вторник в отдалечения район Афар, са ранени италианец и унгарец.

Има неяснота колко голяма е била групата - първоначално бе съобщено за осем туристи, после се появиха предположения, че може да са били повече.

Еритрея отхвърли обвиненията на Етиопия и отрече да е обучавала или въоръжавала нападателите, предаде Ройтерс. Представителят на Еритрея в Африканския съюз Джирма Асмером съюз нарече етиопските твърдения "чиста лъжа".

Етиопският район Афар, където са били нападнати европейците, е падина в Източна Африка, разположена на територията на три държави - Еритрея, Етиопия и Джибути, предава БТА. Това е едно от най-горещите и сухи места на Земята. В този район е много разпространен бандитизмът. Чужденците, които обикновено дръзват да пътуват из Афар, са изследователи, хуманитарни работници или търсачи на силни усещания, посещаващи географски чудеса като Данакилската депресия, едно от най-горещите места по света, известно с древните солни мини и с вулканите си. Според германски медии туристите били близо до вулкана Ерта Але, един от най-активните в Етиопия.

През 1998-2000 г. Етиопия и Еритрея водиха гранична война, в която загинаха около 70 хиляди души. Граничният спор още тлее. Етиопия редовно обвинява Еритрея, че подкрепя етиопски сепаратисти. Бунтовническо движение от Афар бе обвинено за отвличането на петима западняци през 2007 г.