Пет месеца условна присъда заплашва Доминик Шасар
Пет месеца условна присъда заплашва Доминик Шасар / netinfo

Обвинението поиска петмесечна условна присъда срещу бившия френски посланик в България Доминик Шасар, който е изправен пред наказателния съд в Страсбург по дело за злоупотреба при издаване на визи, предаде Франс прес.

"За пръв път посланик е изправен пред наказателен съд, за да отговаря за деяния, извършени в чужбина", подчерта представителят на прокуратурата.

Осем месеца условно поиска обвинението за бившия началник на визовата служба към френското посолство в София, 54-годишния Руди Деманж.

За останалите обвиняеми - българската съпруга на френски бизнесмен, Росица Ке, и съпругата на Руди Деманж - Петя Бонева, бяха поискани четиримесечни условни присъди.

Само едномесечна условна присъда и забрана за престой на френска територия за срок от две години беше поискана за българска проститутка, която не се яви на делото и затова е съдена задочно.

Аферата беше разкрита, след като през ноември 1999 г. в Страсбург бяха задържани десетина български проститутки с бизнес визи. От френската консулска служба в София обяснили на магистратите, че става въпрос за "стаж в предприятия".

Следователите в Страсбург обаче проверили въпросните предприятия, които отрекли каквато и да било връзка с младите българки.

Доминик Шасар е роден през 1941 г. Завършил е Висшето национално училище по администрация, дипломат от кариерата, постъпил в Ке д'Орсе през 1968 г. Бил е на задгранична работа във Варшава, в Хага, Москва, Бон, Лондон. Бил е посланик в Украйна, както и началник на управление "Континентална Европа" във френското външно министерство.

Кавалер на Ордена на Почетния легион и Офицер на Националния Орден за заслуга. Посланик у нас от май 1999 г. до август 2001 г.