Пентагонът намалява служителите си в следващата петилетка
Пентагонът намалява служителите си в следващата петилетка / снимка: БГНЕС, архив

Американската армия, в която влизат близо 780 000 цивилни служители, смята да намали щата с 5-6% в идните пет години, съобщи заместник-министърът на отбраната Аштън Картър.

„Намалението като цяло е пропорционално на това на военните служители”, заяви той във Вашингтон. Активната съставна част на американската армия ще намалее до 490 000 души до 2017 г., тази на корпуса на морските пехотинци - до 182 000. Сухопътните сили ще намалеят с близо 100 000 души, но ще останат по-многобройни, отколкото през 2001 г., докато цивилните служители ще бъдат около 670 000 души.

Намаляването на броя на цивилните служители преминава също през затваряне на военни бази, планирано от Пентагона, на което обаче Конгресът може отново да се противопостави. Вече са осигурени около 2,4 млрд. долара в случай на съгласие на Конгреса за финансирането на затварянето на тези бази, заяви Картър. „Но в дългосрочен план петте цикъла на затваряне, които вече бяха извършени в миналото, винаги са генерирали значителни икономии”, допълни той, уточнявайки, че икономиите възлизат на 12 млрд. долара всяка година, отбелязва БГНЕС.

Министерството на отбраната иска да намали и огромната си бюрокрация, наречена „четвъртата служба” от заместник-министъра. Американската армия има три служби - Армията, Военно-въздушните сили и Флота, като корпусът на морските пехотинци беше интегриран в последната служба.

„Четвъртата служба представлява една пета от бюджета на министерството и заслужава най-малко толкова внимание, колкото бюджетите на другите служби. Има реални икономии за осъществяване”, каза още той. „Ние заслужаваме само парите, от които имаме нужда, а не тези, с които сме свикнали”, допълни Картър.

Проектобюджетът на Пентагона за бюджетната 2014 г., която започва на 1 октомври, възлиза на 526,6 млрд. долара, извън разходите за войната в Афганистан, която на този етап няма бюджет, но в предишния бюджет възлизаше на 87 млрд. долара.