/ ThinkStock/Getty Images
Китайската столица засилва своята кампания срещу чуждия шпионаж от днес, предлагайки награди от между 1500 и 73 000 долара за граждани, които подадат сигнали за шпиони, съобщиха днес китайските държавни медии, цитирани от Ройтерс.

"Спешната" нужда от нови мерки срещу чуждестранните шпиони е неприятна косвена последица от реформите в Китай и отварянето му към света, написа официозът "Пекин дейли".

"Чуждестранни разузнавателни служби и други враждебни сили също се възползваха от удалата се възможност, за да подронят устоите на страната чрез внедряване на политически агенти, всяване на разделение и извършване на подривни действия, кражби на тайни и конспирации", посочва изданието.

Пекинското поделение на китайското Бюро за национална сигурност ще поощрява гражданите да се включат в усилията на контраразузнавателните органи, като им предлага възнаграждения на стойност между 10 000 и 500 000 юана (1500 долара и 73 000 долара) за сведения за шпиони, се казва още в статията.

Вестникът изброява потенциални шпионски дейности - работа с държавни служители във вреда на китайските интереси, насърчаване на бягствата в чужбина и купуването на държавни тайни.

При разкриване на шпионско оборудване като например устройства за записване и следене са предвидени допълнителни награди.

На хора, които се възползват от новите мерки, за да набеждават свои съперници, ще се търси отговорност, предупреждава вестникът, но уточнява, че неволни грешки няма да се наказват.
БТА