„Патентна мафия” работи в Сърбия, България също участва
„Патентна мафия” работи в Сърбия, България също участва / netinfo

Фалшифицирани апарати за безналични плащания на фирмата DMD се внасят от България като калкулатори, а фалшификати на картините на известния художник Тапи се продават по бит пазарите и галериите, съобщават сръбските медии.

В Сърбия действа така наречената „патентна мафия” – фалшифицира се почти всичко, от картини на големи художници до бира и софистицирани електронни апарати, така че може да се говори за организирана патентна мафия в широки размери, твърдят специалисти за защита на авторските права.

Белградска адвокатска канцелария твърди, че години наред води битка за защита на авторските права на големия сръбски художник Драган Малешевич – Тапи и на фирмата „DMD холдинг” за трансфер на пари чрез мрежата на мобилни оператори и чрез сим-карти, а сръбската държава не реагира, макар че става въпрос за милиони евро.

Собственикът на фирмата „DMD холдинг” се оплаква, че е получил златен медал за патента си, но това не е попречило на други на черно да направят апарати в България и чрез митницата да ги внасят в Сърбия като калкулатори