/ ThinkStock/Getty Images
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува тази нощ текст, с който дава възможност Русия да възстанови участието си в работата й след пет години институционна криза с Москва, предаде Франс прес.

След четиричасови разгорещени дебати 118 депутати от страните членки на Съвета на Европа в крайна сметка се съгласиха, въпреки възраженията на Украйна, Русия да може още утре да изпрати делегация, за да участва в сряда в избора на нов генерален секретар на европейската организация за защита на човешките права.

62 депутати гласуваха против текста, а 10 се въздържаха, добавя АФП.

Според ТАСС в правилата за работата на ПАСЕ ще бъде добавено, че "правата на членовете да гласуват, да се изказват и да бъдат представлявани в асамблеята и нейните органи не могат да бъдат преустановявани или отзовавани чрез оспорване или преразглеждане на пълномощията". Освен това асамблеята реши "да покани парламентите на страните членки на Съвета на Европа, които сега не са представени в нея - Русия и Босна и Херцеговина, да изпратят за разглеждане заявки за участие в юнската сесия", добавя ТАСС.

ПАСЕ е един от органите на Съвета на Европа, в който заседават делегации от парламентаристи от 47-те страни членки. Асамблеята не взима законово обвързващи решения, но отправя препоръки или иска отчетност от правителствата за зачитането на човешките права и демокрацията. От 2014 г. в ПАСЕ бе сцена на конфликт между Русия и Украйна, отбелязва АФП. За да бъде санкционирана анексията на Крим, руската делегация в ПАСЕ бе лишена от правото на гласуване. В отговор Москва бойкотира ПАСЕ и през 2017 г. спря да изплаща годишната си вноска в Съвета на Европа. Освен това Русия поиска гаранции, че повече няма да бъде санкционирана и заплаши, че ще напусне организацията, което би било прецедент и би лишило руските граждани от достъп до Европейския съд за човешките права.

Повечето страни не искат да се стига до такава екстремна ситуация, макар Украйна и подкрепящите я балтийски държави и Великобритания да са на мнение, че връщането на Русия в ПАСЕ ще е първи пробив в санкциите на Запада, наложени на Москва заради анексията на Крим, добавя АФП.
БТА