Партията на Шиндзо Абе претърпя съкрушителна загуба на изборите
Партията на Шиндзо Абе претърпя съкрушителна загуба на изборите / снимка: BGNES

Управляващата коалиция в Япония на премиера Шиндзо Абе понесе тежко поражение на частичните избори за горна камара на парламента. Това сочат прогнозни резултати от състоялите се днес избори за половината места в 242-местната Камара на съветниците, цитирани от световните агенции.

По данни от проучване "екзит пол" на тв канал Ен Ти Ви управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) ще спечели само 38, докато опозиционната Японска демократическа партия - 59 места. ЛДП и партньорите й от партията "Нова Комейто" се очаква да спечелят общо между 49 и 55 мандата при необходими 64 за запазването на мнозинството на управляващата коалиция.

Подобни са прогнозите и на други японски телевизии.

"Резултатите изглеждат много лоши", каза заместник-председателят на ЛДП Нобутеру Ишихара в партийната централа.

Частичните избори за горна парламентарна камара в Япония са първото сериозно изпитание за 52-годишния премиер Шиндзо Абе, който пое поста преди 10 месеца. Информационните агенции цитират мнения на японски анализатори, според които след това съкрушително поражение премиерът Абе ще подаде оставка.

Генерален секретар на ЛДП Хиденао Накагава заяви, че би искал Абе да продължи реформите въпреки сериозното поражение при сегашните избори. "Казах му, макар това да е мое лично мнение, че той трябва да продължи реформите независимо от резултатите".

Водачите на опозицията незабавно изтъкнаха резултатите като доказателство за настроенията на избирателите срещу Абе.

"Мисля, че хората възлагат големи надежди на нашата партия", отбеляза членът на ръководството на Демократическата партия Такааки Мацумото.

Една загуба не би била непосредствена заплаха за управлението на ЛДП, която управлява Япония почти без прекъсване от създаването си през 1955 г. Горната камара има до голяма степен церемониални функции, а ЛДП ще запази контрола си над долната камара, която избира премиер и може да отхвърля повечето от решенията, приети от горната камара.

Голяма загуба обаче може да окаже натиск върху Абе да слезе от поста, което вероятно ще доведе до период на политическа безизходица, коментиран наблюдатели.

Подаването на оставка при такива обстоятелства се случва рядко, но не е безпрецедентно. През 1998 г. тогавашният министър-председател Рютаро Хашимото бе принуден да се оттегли, след като ЛДП спечели едва 44 от 121 места, а през 1989 г. премиерът Сосуке Уно загуби поста си, след като получи само 36 места в Камарата на съветниците. Самият Абе подаде оставка като генерален секретар на партията през 2004 г., когато ЛДП спечели не повече от 49 места.