/ БГНЕС
С 14,05 процента ще се увеличи от утре цената на парното отопление за всички клиенти в град Скопие, тоест за трите компании, които снабдяват гражданите, реши днес Комисията за енергийно регулиране на Република Северна Македония.

Основен критерий за формиране на цената на парното е цената на природния газ, която миналата година е била средно около 240 долара за кубичен метър, а тази година на Балкан Енерджи груп (БЕГ) е била предложена цена от 1480 долара, информира председателят на Комисията за енергийно регулиране Марко Бислимовски

По думите му, при тази цена на природния газ крайната цена на парното е трябвало да бъде увеличена с около 190 процента и за да бъде преодоляна разликата са поискали помощ от правителството и управата на Скопие.

Той посочи, че обикновено БЕГ дава два милиона евро през януари за доставка на газ, а тази година ще трябва да даде 13,8 милиона евро. Разликата в цената, както каза той, ще се допълва от правителството и община Скопие.

Като непрепоръчителен от екологична гледна точка вариант всички отоплителни централи могат да преминат към работа на мазут само за няколко дни, а БЕГ като най-голям доставчик е задължен да има запаси от мазут за 15 дни работа.

От утре в Република Северна Македония влизат в сила новите цени на електроенергията, която поскъпва с 9,48 процента.
БТА