/ iStock/Getty Images
Парижките власти съобщиха за забрана за паркиране на електрически скутери на тротоара, което е ново ограничение срещу модерните двуколесни устройства, тъй като пешеходците се оплакват от нарастващите рискове за безопасността.

Градски скутери, по виенски модел, скоро и в София

Скутерите "трябва да бъдат оставени на места за паркиране, предназначени за автомобили и моторизирани двуколесни превозни средства", заяви на пресконференция кметът на града Ан Идалго.

Тя също така забрани скутери да се движат в паркове и градини с редица мерки, които ще започнат да влизат в сила от следващия месец.

Скутерите също трябва да намалят скоростта до 20 км/ч в столицата, и до 8 км/ч в пешеходни зони, каза Идалго.

Мадрид забрани електрическите скутери по тротоарите

Около 20 000 електрически скутера се появиха на улиците на френската столица от миналата година, причинявайки напрежение, което се наблюдава и в редица други градове по света от Мадрид до Лос Анджелис.

Феновете приеха скутерите като бърз и евтин начин да се придвижват, тъй като устройствата се отключват с телефонно приложение и могат да бъдат оставени навсякъде, когато приключи пътуването.

Точно това е проблемът, казват критиците, сочещи към скутери, разпръснати по площадите на града или изоставени на камари по тесни тротоари, което гневи хората.
Париж вече е наложил глоби от 135 евро за каране на електрически скутери по тротоара.

Те също са били използвани като импровизирани оръжия от протестиращи, които са ги хвърлили в полицията в седмичните протести "жълта жилетка", които избухнаха миналия ноември.
БГНЕС