Папата посети за пръв път синагогата на Рим
Папата посети за пръв път синагогата на Рим / снимка: Reuters

Ватикана е помагал на преследваните от нацистите евреи по време на Втората световна война, но това обикновено е ставало "скрито и дискретно". Това заяви папа Бенедикт Шестнайсети при посещението си в синагогата в Рим, предадоха световните агенции.

Посещението му в синагогата на италианската столица предизвика полемика сред еврейската общност заради неотдавнашното решение на Бенедикт Шестнайсети да придвижи напред процедурата по обявяване за светия на Пий Дванайсети, който е бил папа от 1939 до 1958 г. Според мнозина евреи Пий Дванайсети е останал безучастен към съдбата на преследваните от нацистите евреи.

При пристигането на папата в синагогата лидерът на римската еврейска общност поиска от него да даде публичен достъп до архивите на Ватикана за този исторически период.

"Мълчанието на Пий Дванайсети по време на Холокоста все още причинява болка. Тоа е пропусната възможност. Той може би нямаше да спре влаковете на смъртта, но щеше да изпрати сигнал, думи на утешение и човешка солидарност за откараните ни към Аушвиц братя", заяви пред папата Рикардо Пачифичи, цитиран от БТА.

В отговор на това папата отбеляза в речта си, че мнозина италиански католици по време на Втората световна война са помагали на преследвани евреи с риск за живота си. Тази част от изказването му бе посрещната с бурни аплодисменти.

"Дори Ватикана помагаше, често пъти скрито и дискретно", отбеляза папата, но на тези му думи нямаше реакция от страна на присъстващите. Той не спомена поименно Пий Дванайсети.