/ БГНЕС
Светият отец участва в молитва за мир по света заедно с други религиозни лидери
Папа Франциск за пръв път се появи с маска на публично място по време на молитва за мир по света, в която взе участие заедно с други религиозни лидери, предаде Ройтерс.

Папата беше с бяла маска по време на службата в римската базилика "Санта Мария ин Арачели".

папа Франциск
БГНЕС

папа Франциск
БГНЕС

Досега светият отец носеше маска само докато се вози в автомобил на път за седмичните си аудиенции във Ватикана.

Той стана обект на някои критики, особено в социалните медии, за това, че не си слага маска по време на аудиенциите и понякога е в твърде близък контакт с посетителите.

83-годишният Франциск присъства на днешната служба в базиликата с други християнски лидери, сред които беше и вселенският патриарх Вартоломей.

папа Франциск
БГНЕС

По същото време, на други места в Рим евреи се молиха в градската синагога, а будисти, сикхи, индуси и мюсюлмани също участваха в свои религиозни служби.

Събитието се състоя в условията на постоянно покачващ се брой хора в Италия, които дават положителни проби за коронавирус през последните седмици.
Във Ватикана също се наблюдава известно увеличение на броя на заразените. Четирима членове на колоритната швейцарска гвардия - елитният корпус, който охранява папата, също дадоха положителни проби.

папа Франциск
БГНЕС

Ежегодната молитва за мир започна да се отслужва през 1986 г. по инициатива на покойния папа Йоан Павел Втори и католическата общност Сант'Еджидио в Рим. Тази година мащабът на събитието беше по-ограничен заради пандемията от коронавирус.

Папа Франциск свали маската си докато четеше обръщението си, както направиха и други лидери, докато се изказваха, но я сложи отново, когато приключи.
Част от белия дроб на Франциск е била отстранена при заболяване, когато той бил още младеж и е живеел в родната си Аржентина, посочва Ройтерс. Понякога той се задъхва, когато изкачва стълби.
 
БТА