/ БТА
Папа Франциск заяви, че гладът е нарушение на човешките права. Светият отец изтъкна това в обръщението си към участниците в подготвителната среща на високо равнище за системите за прехрана, която ще бъде открита в централата на Организацията на ООН по прехрана и земеделие ФАО, предаде ТАСС.

Произвеждаме достатъчно храна, за да нахраним всички, а мнозина нямат и къшей хляб. Това е истински позор, престъпление, нарушаващо основополагащите човешки права. Задължение на всеки е да премахне тази несправедливост с конкретни действия, като води съответна политика на международно и на национално равнище, се казва в разпространения текст на папското послание.

Спайдърмен се появи на аудиенция при папа Франциск (ВИДЕО)

Папата отбелязва, че за гарантиране на основополагащите права на човека трябва да бъде постигната целта за "нулев глад".

Не е достатъчно само да се произвежда храна, нужни са нов манталитет и нови подходи в програмирането и организацията на системите за снабдяване с храна, пише още в папското послание.

Папа Франциск отправи послание към българския народ (СНИМКИ/ВИДЕО)

В доклад, разпространен преди откриването на срещата в Рим, италианската асоциация на селскостопанските производители "Колдриети" посочва, че в резултат на пандемията цените на хранителните продукти в глобален план са нараснали с 33,9 процента в сравнение с равнището от миналата година. Според експерти на асоциацията пандемията води до намаляване на покупателната способност и увеличаване на "продоволствената бедност".
БТА