Негово Светейшество папа Франциск отправи послание към българския народ за здраве, за благополучие, за просвета. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след аудиенцията си при Светия отец във Ватикана. Това е третата среща във Ватикана между българския държавен глава и главата на Римокатолическата църква. Президентът проведе среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Румен Радев и папа Франциск
Президентство, пресцентър


Румен Радев се срещна с папа Франциск (ВИДЕО)

Държавният глава посочи, че визитата във Ватикана е преминала в топла и радушна атмосфера. 

"С папата продължихме да обменяме мисли в различни области, не само политика, не само моментно състояние на света. Посланието на папата към българския народ е за здраве, благополучие и просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече. Ние имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения. Те са започнали още при княз Борис при покръстването на българите 9 век. Това, което става през последните десетилетия на 24 май, да се приема българска делегация на най-високо държавно ниво, е важен знак. Важен знак за признание към България не само за делото на братята Кирил и Методий, а важен знак за ролята и мястото на България в световното културно пространство в днешния съвременен свят. Папа Франциск е много навътре в съвременните процеси. Той живее с тях, той взема активно отношение по всички съвременни проблеми.

Президентът посочи, че папа Франциск взима активно отношение по всички съвременни проблеми, като на срещата са обсъдили „съвременния бич на държавността -  корупцията, не само в държавните ръководства, но и в църквата“. „Папа Франциск днес посочи и че „дяволът влиза в човека през джоба му“, заяви Румен Радев.

Румен Радев и папа Франциск
Президентство, пресцентър

Българският президент подари на папа Франциск композиция, изготвена от българския историк Румен Манов. Тя обединява български икони и католически символи върху седеф, изработени в България. 

"Беше символ и това, което подарих на папата. Изготвено от българския историк Румен Манов, една композиция, която е с много силен заряд на обединяваща символика. В нея има български икони, на които е автор художник от Тревненската школа от 19 век. Има и религиозни символи върху седеф, типично католически, изработени в България. Това също е декорирано от кръстове от празничните одежди на български свещеник от 19 век. Това изключително много се оцени от папата", каза още Румен Радев.

Румен Радев и папа Франциск
Президентство, пресцентър


Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев разгледа фрагменти от открития преди няколко години трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан Бакшич.
 
Ръкописът на Петър Богдан има невероятно значение за нашето осъзнаване като българи и нация и за започването на нашето възраждане, заяви президентът и припомни, че написването на ръкописа предшества „История Славенобългарска“ на отец Паисий. „Този труд е за древността на бащината земя и за българските дела, това е изключително силно послание за свобода, за чест, достойнство, за ценности, за осъзнаването, за идентичността на един народ, заяви Румен Радев.
 
Ръкописът се съхранява в библиотеката в Модена, а Администрацията на президента е предприела инициативата той да бъде изложен в България за месец, съобщи Румен Радев. „Папата и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин обещаха подкрепата си това да се случи“, заяви Румен Радев.