Пакистанската армия превзе ключов град в Южен Вазиристан
Пакистанската армия превзе ключов град в Южен Вазиристан / снимка: БГНЕС

Пакистанската армия съобщи, че е превзела от талибаните ключов град в Южен Вазиристан, предаде Франс прес. "Канигурам бе прочистен изцяло от терористите. Градът сега е под пълния контрол на силите за сигурност", обяви на пресконференция в Исламабад военният говорител генерал Атхар Абас. Той съобщи, че Канигурам е бил прочистен от мини и самоделни бомби и че са били заловени големи количества оръжия и муниции.

Пакистанската армия провежда в момента мащабна офанзива в Южен Вазиристан - племенна област в размирната Северозападна гранична провинция по протежение на границата с Афганистан. Канигурам е смятан за важен оперативен център на пакистанските талибани и база на узбекските ислямисти.

Генерал Атхар Абас съобщи, че от началото на офанзивата в Южен Вазиристан на 17 октомври са били убити 343 ислямистки бойци и 36 войници. Властите планираха операцията да продължи между 6 и 8 седмици, но сега допускат, че тя може да приключи по-рано, пише БТА.

Провежданата на три фронта офанзива обаче протича бавно, отбелязва Франс прес. Канигурам е на около 15 километра от изходните позиции на армията - на средата на пътя до по-важни цели - градовете Макин и Ладха.