Озоновата дупка пак доближава рекордни стойности
Озоновата дупка пак доближава рекордни стойности / netinfo

Дупката в озоновия слой над Южния полюс, която се появява през зимата в южното полукълбо, се разширява и доближава най-високите показатели, регистрирани през 2000 и 2003 г. Това съобщи днес в Женева Световната метеорологична организация /СМО/, предаде Франс прес.

Пробивът, възникнал в резултат на замърсяването на околната среда, се появи късно през този сезон и се разшири по-бързо от очакваното вследствие на климатичните условия, обясни д-р Гайр Браатен, експерт от СМО.

Графика, представена от организацията, сочи, че дупката, чиято площ днес е над 27 млн. кв. км, през месеца ще продължи да се разширява. През 2003 площта й достигна 28 млн. кв. км, припомня АФП.

Въпреки забраната за употреба на вещества, нарушаващи озоновия слой, която бе наложена от Монреалския протокол през 1987 г., сезонно възникващата дупка в озоновия слой ще продължи да се появява и през следващите две десетилетия. Площта й ще бъде сравнима със сегашната, сочат последни прогнози, цитирани от д-р Браатен. Между 14 и 21 км във височина атмосферата вече е достатъчно наситена с вещества, пагубни за озона, за да осигури траен ефект, поясни той.