Ожесточени сражения между ПНС и силите на Кадафи се водят в западна Либия
Ожесточени сражения между ПНС и силите на Кадафи се водят в западна Либия / netinfo

Ожесточени сражения избухнаха между силите на либийския Преходен национален съвет (ПНС) и поддръжници на Кадафи в Рагдалин - град, държан от кадафистите, на 130 км югозападно от Триполи, предаде Франс прес.

"Военните сили на ПНС дадоха 24 часа на прокадафистите в Рагдалин да сложат оръжие, но те извършиха набег в съседния град Зуара и убиха подкрепящия ПНС командир Фатхи ал Идриси, преди да се изтеглят в Рагдалин", съобщи говорител на ПНС.

"Дойдоха подкрепления от революционери от градовете Йефрен, Мисрата, Зуара и Кабау за настъпление срещу Рагдалин днес. Водят се ожесточени сражения със силите на Кадафи", добави източникът.

Бойците на ПНС са изправени срещу около 900 войници на бившия режим, които са избягали от планините с танкове и тежка артилерия. Те са потърсили убежище в Рагдалин и съседни населени места близо до границата с Тунис.

Повечето основни градове в Либия, както и столицата Триполи са в ръцете на новите либийски власти.

Две крепости на прокадафистите - Сирт на 360 км източно от Триполи и Бани Уалид на 170 км югоизточно от столицата, седмици наред са обсадени от бойците на ПНС, които срещат яростна съпротива.

Към Бани Уалид пътуват 1000 бойци на ПНС и стотина военни машини. Командващият операцията Муса Али Юнис заяви, че първо ще се преговаря за мирно предаване на поддръжниците на Кадафи и извеждане от града на 10-те процента цивилни, които са още в него. В зависимост от ситуацията на място може да има настъпление до два дни, добави Юнис. Според него в Бани Уалид се намира синът на Кадафи Сейф ал Ислам, а може би и самият МуамарКадафи, посочва БТА.

Международният комитет на Червения кръст влезе в родния град на Муамар Кадафи Сирт, където достави бебешко мляко, пелени и друга хуманитарна помощ, предаде Асошиейтед прес.

Два камиона влязоха в града и предадоха помощта на представители на семейства, които са останали в Сирт.

Това е третата успешна доставка на хуманитарна помощ от Червения кръст в Сирт.

Говорителка на организацията заяви, че болницата в Сирт има сериозен недостиг на кислородни бутилки, но хуманитарните работници не са могли да направят обиколка на болницата поради опасната ситуация.

Бойците на ПНС отблъснаха опит на кадафистите да пробият обсадата на Сирт и напреднаха с един километър към центъра на града. Там се водят улични сражения, в които силите на Кадафи използват снайперисти и противотанкови гранатомети срещу бойците на ПНС.

Ожесточени сражения между ПНС и силите на Кадафи се водят в западна Либия
netinfo