/ iStock/Getty Images
Във Франция маските на открито вече не са задължителни. Носенето им на закрито обаче остава в сила. Страната се готви и за отмяна на вечерния час в неделя, предаде Франс прес. Разхлабването на мерките бе обявено вчера от френският премиер Жан Кастекс.

Френският здравен министър Оливие Веран каза, че нощните клубове в страната ще подновят работа през юли. Те бяха затворени още през март 2020 г. в разгара на първата коронавирусна вълна в Европа и оттогава не са отваряли, предаде Ройтерс. Точна дата за отварянето на клубовете обаче Веран така и не спомена. Заради рестриктивните мерки в сектора над 100 нощни клуба от общо 1600 в цяла Франция бяха принудени за затворят окончателно врати.

САЩ и Канада са включени във френския списък на така наречените "зелени страни", в които има слабо разпространение на коронавируса. Пътниците, идващи от двете държави, вече не трябва да спазват карантина, след като пристигнат на френска територия, дори да не са ваксинирани срещу коронавируса.

Франция облекчава мерките, въведени заради коронавируса

Само неваксинираните пътници от Канада и САЩ ще трябва да представят отрицателен тест за коронавируса, не по-стар от 72 часа, преди да се качат на самолета, а ваксинираните пътници показват документ за пълна ваксинация.

Турция бе извадена от френския списък на "червените страни", в които вирусът циркулира най-активно, и бе поставена сред "оранжевите", където разпространението на заразата е овладяно. Това означава, че пътниците от Турция, ако са ваксинирани, няма да спазват карантина във Франция, но трябва да представят преди качване на самолета отрицателен тест за коронавируса, не по-стар от 72 часа.

Афганистан, Малдивите и Парагвай се озовават в списъка с "червените държави", където ситуацията с коронавируса е най-усложнена. Пътниците, идващи от такива страни, трябва да имат само неотложен мотив за пътуване, независимо дали са ваксинирани или не. Те представят и отрицателен тест за коронавируса, не-по стар от 48 часа преди полета. При пристигането се подлагат на антигенен тест и трябва да се самоизолират във Франция за седем дни.

Отваря парижкият Дисниленд, предаде Асошиейтед прес. Нетърпеливи посетители се наредиха на опашка, за да влязат в увеселителния парк, където бяха посрещнати от популярни герои на Дисни на фона на весела музика.
БТА