/ iStock/Getty Images
Франция навлиза в нов етап от тристепенния план за облекчаване на коронавирусните рестрикции, предадоха Франс прес и телевизия Франс 24.

От 9 юни се отварят и закритите площи на заведенията. Увеличава се броят на клиентите в магазините, на зрителите в кината, театрите, концертните зали, музеите. В магазините ще трябва да се спазва правилото за 4 квадратни метра на човек, вместо 8 квадратни метра, както досега. Също правило е в сила и за музеите.

Франция с нови правила за влизане в страната

Киносалоните, театрите и концертните зали ще могат да приемат до 65 процента зрители от обичайното, вместо досегашните 35 процента. Увеличава се и бройката на посетителите на тематичните паркове, зоопарковете, библиотеките и казината, както и на гостите на сватби и на присъстващите на погребения.

Започва и частично завръщане към присъствената работа. В държавната администрация например от сряда ще се работи дистанционно само 3 дни, а останалите ще са присъствени.

Франция ще допуска българи и със сертификат за ваксинация

Пак от 9 юни ваксинираните от определени държави, сред които е и България, ще могат да влизат във Франция без PCR тест. Те ще трябва да представят документ за поставена ваксина, разрешена от Европейската агенция за лекарства за използване в ЕС. Властите уточняват, че пълна ваксинация се постига две седмици след поставянето на втората доза от ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca и четири седмици след поставянето на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. За хората без такъв документ, продължава да е в сила отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа, или антигенен тест. За онези, които са прекарали COVID-19 и са си поставили ваксина, ще се смята, че те са постигнали пълен имунитет две седмици след инжектирането на препарата, като при тях се изисква само една ваксинационна доза.
БТА