Откриха 17 тона амониев нитрат в скривалище в южната провинция Кандахар
Откриха 17 тона амониев нитрат в скривалище в южната провинция Кандахар / снимка: Reuters, архив

Афганистанското министерство на вътрешните работи съобщи, че в южната афганистанска провинция Кандахар, са били открити в скривалище близо 17 тона амониев нитрат, използван за производството на самоделни взривни устройства в Афганистан, предаде Ройтерс. Находката е най-голямата на тази суровина, откакто миналата година афганистанският президент Хамид Карзай забрани използването, производството, съхранението и продажбата на амониева селитра в страната.

При операцията по разкриването на склада, в който били 17-те тона амониев нитрат, са арестувани четирима души, сред които и двама пакистанци, посочва БТА. Самоделните взривни устройства, използвани главно като крайпътни бомби, са едно от най-ефикасните оръжия на талибаните и другите афганистански бунтовници. Смята се, че те са причина за 60 процента от смъртните случаи сред чуждите военни в Афганистан през последните три години.

Междувременно беше съобщено, че лидер на звено на Ал Кайда в Афганистан е бил убит при въздушно нападение на силите на НАТО, извършено през уикенда, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на силите на алианса в Афганистан. Ударът е бил нанесен в северната афганистанска провинция Кундуз по камион, в който пътували бунтовници, които малко преди това извършили нападение срещу полицейски пункт в окръг Алиабад.

Убитият терорист от мрежата на Осама бин Ладен е Абу Бакир, талибански бунтовник, който подготвял четирима атентатори камикадзе за самоубийствени атентати в град Кундуз, в едноименната провинция.