Властите на Венецуела разследват кражба на животни от зоопарк в западния щат Сулия, като подозира, че мотивът е да бъдат изядени, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Венецуела страда от хроничен недостиг на хранителни продукти.

Полицейски говорител съобщи, че две пекари (американска дива свиня) са били откраднати през уикенда от зоопарка на град Маракайбо, близо до границата с Колумбия. "Допускаме, че са били откраднати с цел да бъдат изядени", каза Луис Моралес.

Напрежение и протести срещу изборите във Венецуела, има убити

Разпадането на социалистическия икономически модел на Венецуела предизвика хроничен недостиг на хранителни продукти, които водят до недохранване и принуждават милиони души да си набавят храна по всякакви начини, включително от контейнери за отпадъци, отбелязва Ройтерс.

Ръководителят на зоопарка Леонардо Нунес заяви, че през последните седмици са били откраднати екземпляри от 10 вида, включително бивол, който според него бил нарязан на парчета. Според Нунес обаче кражбите са дело на наркотрафиканти, които продават животните.

90 загинали за три месеца протести във Венецуела

Икономическата криза също така затруднява зоопарковете на Венецуела да набавят храна за питомците си. Според синдикален лидер миналата година в столицата Каракас около 50 животни са умрели от глад. 
БТА