/ БГНЕС
Напрежение и протести във Венецуела срещу изборите за учредително събрание, свикани по настояване на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес. Има и убити, като за техния брой има противоречива информация. През нощта в събота срещу неделя бяха убити кандидат за учредителното събрание и лидер на опозицията.

Властите и опозицията описваха по различен начин изборния ден. Мадуро и приближените му съобщаваха за дълги опашки и голяма избирателна активност в цялата страна, а водачите на опозицията, както и вестник "Насионал" публикуваха снимки на празни изборни секции. Опозиционната Коалиция на демократичното единство призова за бойкот на изборите и не издигна нито един кандидат за учредителното събрание, напомня ДПА.

Избирателната активност на изборите за Учредително събрание на Венецуела е била 41,53 процента, предадоха световните агенции. Данните съобщи председателят на Националния избирателен съвет на Венецуела Тибисай Лусена. Това означава, че са гласували 8 089 320 души от 19,4 милиона регистрирани гласоподаватели.
 
Лусена каза, че равносметката показва, че е победил мирът, а когато побеждава мирът, побеждава Венецуела. Той допълни, че независимо от насилието в деня на изборите венецуелците са могли да изразят своето мнение.
 
Опозицията обаче оспорва данните, изнесени от властите за избирателната активност. Според нея вчера са гласували под 15 процента от имащите право на глас. Това означава, че гласа си са дали между 2 и 3 милиона души. Независимо изследване пък посочва, че гласувалите са били 3,6 милиона души, предаде Асошиейтед прес.
 
В съответствие с досегашната конституция, за да бъде свикано Учредително събрание е необходимо да са гласували 15 процента от избирателите, припомня ТАСС.

Застреляха полицай при 48-часовата стачка във Венецуела

Мадуро протести Венецуела
БГНЕС

Опозицията във Венецуела отправи призив за протести днес и в сряда срещу избраното вчера учредително събрание, предаде Франс прес.
 
"Ние не признаваме този фалшифициран процес, за нас той не съществува", заяви опозиционният водач Енрике Каприлес. Той призова за шествие днес срещу "клането" и "изборната измама" и за протест в Каракас в сряда, когато трябва да заработи учредителното събрание. Според опозицията най-малко 15 души са убити във вчерашния изборен ден, предаде ДПА. Каприлес каза, че убитите са 15, докато главният прокурор каза, че е потвърдена смъртта на осем души. Каприлес заяви още, че вината за всичко това носи "болната амбиция" на президента Мадуро.
 
Президентът изпадна в неловка ситуация, след като при опит да гласува вчера изборната му карта не бе разпозната от електронния четец, предаде ДПА. В социалните медии бе разпространено видео, на което се вижда как президентът слага картата си в четеца и на него се изписва: "Такъв човек не съществува или картата е невалидна". Телевизията предаваше на живо как гласува президентът, но камерите бързо бяха изключени, щом се разбра за техническата грешка, добавя ДПА. Мадуро след това отиде да гласува в работническо предградие в източен Каракас заедно със съпругата си Силия Флорес.

Мадуро протести Венецуела
БГНЕС

Протестите във Венецуела продължиха и след нападението срещу парламента (ВИДЕО)
 
Изборите за учредително събрание във Венецуела, свикани от президента Николас Мадуро, са стъпка към диктатура и Съединените щати няма да приемат нелегитимно правителство в Каракас, заяви посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Ройтерс.

Тя изрази за първи път официална позиция на Вашингтон за вчерашните избори във Венецуела, бойкотирани от значителна част от избирателите. Мадуро се зарече, че с тези избори ще започне "нова ера на борба" в неговата страна, затънала в криза.

"Изборите на Мадуро са фарс и още една стъпка към диктатура. Няма да приемем нелегитимно правителство. Венецуелският народ и демокрацията ще надделеят", написа Хейли в Туитър.

Мадуро протести Венецуела
БГНЕС

90 загинали за три месеца протести във Венецуела

Съединените щати остро осъдиха вчерашните избори за учредително събрание във Венецуела и заявиха, че ще предприемат "бързи и силни мерки" срещу правителството на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес.
 
Съединените щати осъждат тези избори, които поставят под заплаха правото на венецуелския народ на самоопределение, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.
 
"Съединените щати подкрепят народа на Венецуела и неговите конституционни представители в усилията им да възстановят истинската демокрация и процъфтяването в своята страна. Ще продължим да предприемаме бързи и силни действия срещу архитектите на авторитаризма във Венецуела, включително срещу онези, които участват в Националното учредително събрание в резултат на вчерашните подправени избори", гласи декларация на Държавния департамент.
 
Той осъжда насилието на венецуелските власти срещу протестиращите и призовава правителствата в района и в света "да потърсят отговорност от онези, които подкопават демокрацията, не зачитат човешките права и са отговорни за насилието и репресиите".
 
Съединените щати, Аржентина, Перу, Колумбия и Панама заявиха, че няма да признаят изборните резултати, предаде Асошиейтед прес.
 
Правителството на Перу свика среща на външните министри на страните от Северна и Южна Америка, съобщи ТАСС. "Във връзка със ситуацията, създадена след изборите за учредително събрание във Венецуела и тяхното влияние над демократичния ред в тази страна, Перу свиква среща на външните министри в перуанското външно министерство във вторник, 8 август. Очаква се в нея да участват външните министри на Аржентина, Бразилия, Канада, Чили, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама и Парагвай", се казва в декларацията на перуанското външно министерство.
БТА