Осъдиха Таксин Шинаватра заради злоупотреба с власт
Осъдиха Таксин Шинаватра заради злоупотреба с власт / снимкa: БГНЕС
Върховната съдебна инстанция на Тайланд постанови днес, че Таксин Шинаватра е злоупотребил с власт, докато е бил премиер, и е облагодетелствал своята съпруга в сделка за закупуване на земя, предаде БТА. Деветчленният съд обяви с пет срещу четири гласа Шинаватра за виновен и го осъди на две години затвор.

Шинаватра не присъства на обявяването на присъдата, тъй като от два месеца е в изгнание във Великобритания, съобщава Асошиейтед прес. Той бе заподозрян, че като премиер помогнал на жена си да закупи изгодно недвижим имот в Банкок от държавна агенция през 2003 г. и бе обвинен в злоупотреба с власт и конфликт на интереси, припомня агенцията.

Съпругата на Таксин - Поджаман, която също беше обвиняема по делото, беше оправдана. Това беше първото съдебно решение срещу Таксин Шинаватра, откакто през 2006 г. той бе свален от власт чрез военен преврат. Бившият премиер е изправен пред още няколко дела по обвинения в корупция, отбелязва АП.

Шинаватра заяви, че е очаквал подобна присъда от Върховния съд, предаде Ройтерс. Според него делото е било политическо мотивирано. Той отрече информациите на британски медии, че ще поиска убежище във Великобритания.

Тайландската прокуратура ще поиска Великобритания да екстрадира Шинаватра след обявяването на днешната присъда, заяви главният прокурор по делото.