/ iStock/Getty Images
Лидерът на южнокорейска секта беше осъдена на 6 години в затвор за държане в плен на около 400 свои последователи на Фиджи и подлагането им на насилие и варварски ритуали, се казва в съдебно изявление, цитирано от АФП.

Шин Ок-Джу, основател на църквата „Грейс Роуд“, убедила последователите си да се преместят във Фиджи през 2014 година, където тя им казала, че ще бъдат в безопасност от предстоящи бедствия.

Но след като пристигнали на острова, паспортите им били отнети, а мнозина са пребити или подложени на брутални ритуали, чиято цел е да прогонят злите духове. В понеделник южнокорейският съд призна Шин за виновна по множество криминални обвинения, включително насилие, насилие над деца и измами.

"Безпомощните жертви пострадаха от колективни побои и преживяха не само физически изтезания, но и силен страх и значителен психически шок", заяви съдът. "Тежкото наказание е неизбежно срещу незаконни действия, извършени в името на религията", се добавя в изявление на магистратите.

Пет шокиращи ритуала по света (ВИДЕО)

Някои последователи, които са успели да избягат, заявиха пред журналисти, че тези, които се опитвали да напуснат църквата, са били наказвани с тежки публични побои, известни като „земна прах".

Вдъхновените от християнството култове се множат в Южна Корея, където повече от една четвърт от населението са протестанти или католици.

Лидер на култ, който твърдеше, че е Месията, беше осъден на 16 години затвор в апелативен съд през май за изнасилване на множество свои последователи.
 
БГНЕС