Трима афганистански тийнейджъри, кандидати за убежище в Австрия, бяха осъдени на лишаване от свобода заради групово изнасилване на жена на железопътна гара
Трима афганистански тийнейджъри, кандидати за убежище в Австрия, бяха осъдени на лишаване от свобода заради групово изнасилване на жена на железопътна гара / Thinkstock/Getty Images
Трима афганистански тийнейджъри, кандидати за убежище в Австрия, бяха осъдени на лишаване от свобода заради групово изнасилване на жена на железопътна гара миналата година, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че случаят е поставил началото на дебати за имигрантите и сигурността по време на президентските избори в страната миналата година.

Съд във Виена осъди на по шест години затвор двама 18-годишни афганистанци и на пет години техен 16-годишен сънародник. При постановяването на присъдите той е взел предвид факта, че обвиняемите са били непълнолетни към момента на извършването на престъплението Няма информация дали тримата афганистанци ще обжалват.

В Австрия арестуваха деветима иракчани за изнасилване

Изнасилването на 21-годишна жена в тоалетната на гара в австрийската столица през април миналата година беше едно от първите тежки престъпления, извършени от кандидати за убежище, откакто страната беше засегната от миграционната криза в Европа през 2015 г. Случаят бе отразен подробно от таблоидите.

Репортажите за това нападение и други подобни случаи бяха използвани от антиислямската Австрийска партия на свободата (АПС), която твърди, че мигрантите пораждат риск за сигурността.

Бежанец изнасилил 10-годишно дете във Виена

Кандидатът за президент на АПС миналата година Норберт Хофер бе на път да стане първият свободно избран крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война. Въпреки че не е публикувала подробна статистика, австрийската полиция съобщи, че след миграционната вълна като цяло се наблюдава повишаване на броя на дребните престъпления, но не и значително увеличаване на тежките провинения като убийства и изнасилвания.

Австрия не стана сцена на сексуално насилие от мащаба на това в германския град Кьолн в нощта срещу Нова година през 2015 г., отбелязва Ройтерс. Престъпленията, в които са замесени имигранти, като сексуалните нападения в град Инсбрук преди месец, обаче се следят внимателно от австрийските медии.

Всичко за нападенията в Кьолн можете да видите тук