Освобождават атентатора от Локърби поради болест?
Освобождават атентатора от Локърби поради болест? / БГНЕС

Извършителят на атентата от Локърби либиецът Абделбасет Али Мохамет ал Меграхи, ще бъде освободен от затвора в скоро време поради здравословни причини, съобщиха Би Би Си и Скай Нюз, цитирани от АФП.

Меграхи, който има доживотна присъда, която не може да бъде намалена преди да изтекат 27 години, е болен от рак на простатата. Той е извършител на атентата срещу полет 103 на Пан Ам, извършен над шотландското село Локърби през 1988 г., при който загинаха 270 души, припомня БГНЕС.

57-годишният бивш либийски агент ще се завърне в родината си след като през следващата седмица шотландският секретар по правосъдието Кени Макаскил направи съобщението, считат двата британски телевизионни канала, които не са цитирали източници.

Швейцарското правителство не пожела да направи коментар на тази информация. Миналия месец то съобщи, че е получило молба за освобождаване по медицински причини. През май Триполи поиска Меграхи да бъде прехвърлен да излежава присъдата си в Триполи по силата на договор за размяна на затворници между двете страни.

Миналата година лекарите поставиха на Меграхи диагноза рак на простата. Адвокатът му твърди, че ракът е достигнал напреднал стадий и се е разпространил в организма му.