Освободиха осъдената на екзекуция с камъни в Иран
Освободиха осъдената на екзекуция с камъни в Иран / снимка: Reuters

Иранските власти освободиха Сакинех Мохамади Аштиани, обвинена в изневяра и осъдена на смърт чрез замеряне с камъни, синът й и адвоката й, съобщи Комитетът срещу екзекуцията с камъни, цитиран от АФП.

"Имаме новини от Иран, че са свободни", заяви Мина Ахади, говорителка на Комитетът срещу екзекуцията с камъни. "Очакваме ново потвърждение: очевидно ще има програма по иранската телевизия и след това ще сме 100% сигурни". Засега няма потвърждение от Техеран.

43-годишната иранката, чийто случай привлече голямо внимание в чужбина, получи смъртни присъди от две съдилища в северозападния град Табриз. Тя беше осъдена на обесване по обвинение, че е станала съучастничка в убийството на съпруга си, както и на пребиване с камъни по обвинения в изневяра. Присъдата за обесването й беше заменена с 10 години затвор от апелативния съд, но друг апелативен съд потвърди пребиването с камъни.

Адвокатът на Сакинех, Джавид Хутан Киан, беше арестуван заедно със сина й в Табриз през септември.

Арестувани по обвинение в шпионаж са и двамата германци, които провеждали интервю със сина й. Те са влезли в Иран с туристически визи, отбелязва БГНЕС.

Италианският външен министър Франко Фратини приветства съобщението и го обяви за "голям ден за правата на човека". Той подчерта, че решението на Иран да направи "жест на разбиране и милосърдие" и то "като суверенна държава", заслужава "голяма похвала".