Освободени от затвора в Иран американци напуснаха страната
Освободени от затвора в Иран американци напуснаха страната / БГНЕС

Журналистът на в. "Вашингтон пост" Джейсън Резаян, неговата съпруга Йегане Салехи и американци с двойно американо-иранско гражданство, които бяха осъдени в Иран по различни обвинения и които Техеран освободи н събота, отпътуваха от иранската столица за Швейцария със швейцарски самолет, предадоха световните агенции.

ООН вдигна повечето санкции срещу Иран след доклада на МААЕ

Иран освободи четирима американци с двойно американо-иранско гражданство - Резаян, осъден в Иран за шпионаж, бившият военен от американските ВМС Амир Хекмати, осъден в Иран за шпионаж и пасторът Саид Абедини, осъден в Иран заради заплаха за националната сигурност и Носратула Хосрави, чието име до този момент не е било обществено достояние. Един от четиримата американски затворници, пуснати на свобода от Иран, не е бил в швейцарския самолет. Не е ясно дали той е избрал да остане в Иран или да замине отделно, но по-рано Държавният департамент заяви, че "тези, които искаха да напуснат Иран, потеглиха".

САЩ отменят само второстепенни санкции срещу Иран

Качилите се на самолета в Техеран са журналистът на "Вашингтон пост" Джейсън Резаян, пасторът от Айдахо Саид Абедини и бившият военен от американските ВМС Амир Хекмати.

От Швейцария освободените американците ще отпътуват за американска военна база в Германия за медицински прегледи и лечение.

В замяна на освобождаването на затворниците в Иран САЩ помилваха седем души, нарушители санкциите срещу Техеран, от които шестима бяха с двойно американо-иранско гражданство.

Вчера Иран освободи и американския студент Матю Тревитик, който според семейството му е бил задържан 40 дни в затвора Евин в Техеран. Той учел фарси в Иран. Досега медиите не бяха съобщавали за неговото задържане. Той отпътува по-рано в неделя от Иран. Освобождаването му не беше част от сделката между Иран и САЩ за обмен на затворници.

Източник: БТА