/ ThinkStock/Getty Images
Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да обсъди с европейците, китайците и руснаците, за да реши дали Иран има интерес да остане страна по иранското ядрено споразумение след изявлението на САЩ, че се оттеглят от него, предаде Франс прес.
 
Рохани заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран. "От този момент споразумението е между Иран и пет страни", заяви Рохани по иранската държавна телевизия, имайки предвид Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

САЩ излизат от споразумението с Иран
 
"Ще изчакаме да видим какво ще направят тези пет големи страни. Наредих на външното министерство в следващите няколко седмици да води преговори с европейските страни и другите две големи страни, Китай и Русия. Ако тези преговори гарантират интересите на иранския народ, ядреното споразумение ще се запази и ще можем да действаме в интерес на мира и сигурността на региона и света", каза Рохани, който обвини Тръмп, че води психологическа война срещу Иран.
 
"Наредих на иранската Организация за атомна енергия да вземе необходимите мерки да възобновим, ако се наложи, неограниченото промишлено обогатяване на уран", добави иранският президент.
 
"Ще проявим търпение в продължение на няколко седмици, докато текат консултациите и ако интересите ни не бъдат гарантирани, пътят пред нас ще е ясен", заяви Рохани, цитиран от ТАСС.

Президентите на САЩ и Франция призоваха за ново споразумение с Иран
 
Рохани добави, че Иран са страна, която спазва задълженията си, а САЩ са страна, която никога не ги спазва след решението на САЩ да се оттеглят от споразумението и да върнат санкциите си срещу Техеран. Съгласно сключеното през 2015 г. ядрено споразумение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67 процента за гориво за ядрени централи и да не притежава повече от 300 кг уран. При по-висока степен на обогатяване и при достатъчни количества уранът може да се използва за изработване на ядрена бомба, отбелязва АФП.

Помпейо: САЩ са редом с Израел в борбата срещу Иран
 
Междувременно възстановяването на санкциите на САЩ срещу Иран, свързани с ядрената програма на Техеран, влизат в сила незабавно за нови договори, докато вече работещите с Иран фирми ще имат няколко месеца да прекратят търговските си отношения с него, заяви съветникът на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес. Министерството на финансите на САЩ обяви, че санкциите по вече сключени с Иран договори ще влязат в сила след преходен период от 90 до 180 дни.
 
"Напълно е възможно да последват и още санкции, ако получим нови сведения. Искаме да окажем колкото се може по-голям икономически натиск над Иран и да го лишим от достъпа до приходите, с които щеше да разполага, ако САЩ не се бяха изтеглили от ядреното споразумение. Не се разрешават никакви нови договори", каза Болтън.

Израел заяви, че разполага с неоспорими доказателства за тайна иранска ядрена програма
 
Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин съобщи, че решението на Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение анулира разрешителните на американската фирма Боинг и европейския ѝ конкурент Еърбъс за продажби на пътнически самолети на Иран, предаде Асошиейтед прес.
 
От своя страна Франция, Великобритания и Германия са решени да продължат да прилагат иранското ядрено споразумение и същевременно да работят по договаряне на ново и по-обхватно, предаде Франс прес.
 
"Ще останем страни по споразумението. Правителствата ни остават решени да гарантират прилагането на споразумението и ще работят за това с останалите ангажирани с него страни. Приканваме САЩ да се съхранят структурите на споразумението и да се избегне всякаква мярка, която би попречила на пълното му прилагане от другите страни", се казва в съвместно изявление на лидерите на трите европейски държави Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел.

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с Иран, Тръмп още мисли
 
Тримата лидери изразяват съжаление и безпокойство след решението на Тръмп да се изтегли от иранското ядрено споразумение, което по думите им "е от особено значение за споделената ни сигурност" и напомнят, че Международната агенция за атомна енергия смята, че Иран продължава да спазва ангажимента си да не разработва ядрено оръжие. Последното се оспорва от САЩ и Израел.
 
Тримата европейски лидери призовават Иран да прояви сдържаност в отговора си на американското решение и да продължи да спазва задълженията си по споразумението. В замяна Техеран ще продължи да се възползва от отмяната на икономическите санкции от другите страни по документа, обещават те.
 
Париж, Лондон и Берлин искат и да се подготви ново, по-обхватно споразумение за ядрената програма на Иран след 2025 г., ракетната му програма и "дестабилизиращите му регионални дейности, по-специално в Сирия, Ирак и Йемен" - все теми, които мотивираха изтеглянето на САЩ от сегашното споразумение, отбелязва АФП.

Иран: Новата ядрена стратегия на САЩ застрашава оцеляването на човечеството
 
ЕС е решен да съхрани иранското ядрено споразумение и съжалява за решението на президента Тръмп да изтегли САЩ от него, заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини. Иранското споразумение "изпълнява целта си да гарантира, че Иран няма да разработва ядрени оръжия и ЕС е решен да го съхрани", каза още тя.
 
"Не допускайте никой да разтрогне това споразумение. То е един от най-големите успехи на дипломацията и ние сме постигнали заедно", обърна се Могерини към иранските ръководители и граждани.
 
"Продължавайте да спазвате вашите ангажименти и ние ще продължим да спазваме нашите. Заедно с останалата част от международната общност ще съхраним това ядрено споразумение", заяви Могерини.

Иран и Сирия осъдиха позицията на Тръмп по ядреното споразумение
 
Тръмп не уточни кои санкции на САЩ срещу Иран ще бъдат възстановени и кога, но предупреди, че "всяка страна, която помага на Иран в стремежа му към ядрени оръжия, може също да бъде тежко санкционирана от САЩ".
 
"ЕС е решен да действа съобразно със своите интереси в областта на сигурността и да защитава своите икономически интереси", отвърна Могерини.
 
"Докато Иран продължава да спазва свързаните с ядрената програма свои задължения, както прави досега, ЕС ще продължи да е ангажиран с пълното и ефективно прилагане на ядреното споразумение", увери тя.

Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран
 
Русия от своя страна заяви, че е дълбоко разочарована от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, заяви руското външно министерство, според което това решение е грубо погазване на международното право, предаде Франс прес.
 
"Дълбоко сме разочаровани от решението на американския президент за едностранно оттегляне от споразумението и възстановяване на американските санкции срещу Иран. Изключително сме обезпокоени, че САЩ за пореден път действат против становището на повечето държави и грубо погазват нормите на международното право", се казва в изявлението.
 
Според Москва това решение на Тръмп "е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки" с Техеран.
 
"Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация", заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.
 
Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.
БТА