Осми задържан за неуспелите атентати в Лондон и Глазгоу
Осми задържан за неуспелите атентати в Лондон и Глазгоу / netinfo
Двайсет и седем годишният лекар, задържан вчера в Австралия във връзка с неуспешните опити за атентати в Лондон и Глазгоу, е с индийска националност. Втори лекар е разпитван от властите въз основа на информация, предоставена от първия, съобщи премиерът Джон Хауард, цитиран от световните агенции.

Хауард отбеляза, че индиецът получил временна работна виза, след като бил нает миналата година на работа в болница в Източна Австралия. Той не разкри националността на втория лекар.

Индиецът, чието име не бе разкрито, бил задържан късно снощи местно време на международното летище в източния град Брисбейн, където се опитвал да се качи на самолет с еднопосочен билет, съобщи главният прокурор Филип Ръдок. Срещу него все още няма повдигнати обвинения, уточни Ръдок.

В съответствие с федералното законодателство заподозрени в тероризъм могат да бъдат задържани, без да им бъдат предявявани обвинения, за срок от три дни, отбелязва Асошиейтед прес. За допълнително удължаване на задържането е необходимо разрешение от съда.

Властите не разкриха за къде е искал да замине лекарят. Те не потвърдиха появилите се в медии информации, че планът му е бил да се прехвърли в родината си през столицата на Малайзия Куала Лумпур или през Сингапур.

Индиецът е един от осмината, сред които още най-малко двама лекари, арестувани за серията от неуспешни атентати във Великобритания. Австралийските власти не разкриха каква е била ролята му в заговора, но уточниха, че са го арестували по съвет на британски официални представители.

Мъжът завършил висшето си образование в Индия, но дошъл в Австралия през септември миналата година от Ливърпул. Разпитваният му колега също пристигнал от британския град, разкри премиерът на щата Куинсланд Питър Бийти.

Главният прокурор съобщи още, че въпреки че терористична атака в страната безспорно е възможна, властите не разполагат с конкретна информация за подготвян атентат.

Ройтерс отбелязва, че Австралия, която е близък съюзник на Съединените щати и Великобритания, никога не е ставала обект на сериозно нападение в мирно време. Публикувано вчера проучване, извършено по поръчка на правителството, обаче показа, че до 3 хиляди млади мюсюлмани в страната влизат в спящи ислямистки клетки.