/ ThinkStock/Getty Images
Общо 1600 произведения на изкуството, от колекцията за градски изкуства в град Осло, която е изложена на около 1000 места в цялата норвежка столица, са изчезнали, съобщава Artprice.

Градската колекция на град Осло е създадена през 1946 г. и се състои от повече от 19 000 артикула, с творби в училища, домове за възрастни хора и пожарни станции.

Норвежката полиция откри открадната литография на Едвард Мунк

Не за пръв път в Осло изчезват произведения на изкуството, които са общинска собственост. През 1994 г. двама крадци влизат в Националната галерия в града и открадват най-известната творба на Едвард Мунк - "Писъкът" (The Scream, 1893). Десетилетие по-късно, различна версия на картината е взета от музея на Мунк в грабеж посред бял ден. И двете картини днес са възстановени.

Откриха шедьоврите на Едвард Мунк

Сега, при по-малко зловещи обстоятелства, градът приканва гражданите си да намерят около 1600 "изчезнали" творби, сред които още един Мунк - въпреки че този път е малка маслена живопис на череши от сестрата на Едвард - Ингър Мунк.

Норвежкият таблоид Dagbladet създаде уеб страница със списък на изчезналите произведения от Градската художествена колекция. Други произведения, които все още не са намерени, включват дърворезба на Николай Аструп, портрет на писателя Джонас Лиз от норвежкия художник Кристиян Крог и 20 отпечатъка от внука на Пол Гоген - Рене Гоген.

"Писъкът" на Мунк - рекордьор по продажба на търг

Общината твърди, че произведенията не са непременно загубени, а просто са каталогизирани като "ненамерени". Ларс Инге Мерок Олсен, действащ директор на Агенцията за културни въпроси, казва: "През 2013 г. получихме по-голямо финансиране и можехме да започнем систематично да работим със събирането".
БГНЕС