Оправдаха Доминик Шасар
Оправдаха Доминик Шасар / netinfo

Бившият посланик на Франция в София Доминик Шасар, обвинен в злоупотреби при издаване на френски визи, от които са се възползвали български проститутки, беше признат за невинен от наказателния съд в Страсбург, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Прокуратурата беше поискала 5-месечна условна присъда за 65-годишния дипломат. Друг френски дипломат, бивш началник на визовата служба към френското посолство в София, 54-годишният Руди Деманж беше осъден на 8 месеца условно, както беше поискала прокуратурата.

Съпругата му 63-годишната Петя Бонева също беше оневинена. Прокуратурата беше поискала за нея 4-месечна условна присъда. Съпругата на френски бизнесмен, 44-годишната Росица Ке, която е от български произход, призна, че е помогнала за издаването на 195 френски бизнес визи, от които много са били за български проститутки. Тя получи 3 месеца условна присъда. Прокуратурата беше поискала за нея 4 месеца условна присъда.

Аферата беше разкрита, след като през ноември 1999 г. в Страсбург бяха задържани десетина български проститутки с бизнес визи. От френската консулска служба в София обясниха тогава на магистратите, че става дума за "стаж в предприятия". Следователите в Страсбург обаче проверили въпросните предприятия, които отрекли каквато и да било връзка с младите българки.